top of page
Zoeken
Foto van schrijverEll Mini

Alles voor een newborn in één overzicht.



Zoals beloofd een blog met hierin veel tips voor patronen, stof, stofkeuze en werkwijze wat betreft het zelf maken van een baby-uitzet!

Deze keer heb ik voornamelijk een prachtig stoffenpakket gebruikt van Family Fabrics. Een voordeel van het gebruiken van één merk en/of lijn is dat het zonder al te veel moeite al prachtig met elkaar mixt en matcht.

Naast de bekende tricot, heb ik gewerkt met french terry, mousseline, sweatstof en badstof. In deze blog geef ik je tips voor o.a. kleding, verzorgingsprocuten en leuke accessoires. Lees je mee?


Deel 1: Kleding


wrap jacket en PJ pants van lowlandkids in 8x4 rib

stelle jumpsuit in 8x4 rib

Babykleding wordt veelal gemaakt van 100% katoen en dit is met een reden; de huid is vaak, zeker de eerste maanden, nog super gevoelig en katoen geeft de kleinste kans op irritatie. Daarnaast is het een zachte stof die je goed kan wassen, kleurvast is en zonder schadelijke stoffen geproduceerd kan worden (Let op het OEKO-tex en GOTS-certified logo!).


Voor een newborn kies ik graag kleding die makkelijk aan- en uitkan en ook eenvoudig is te combineren in verschillende laagjes. Het weer in Nederland is erg onvoorspelbaar; voor je het weet is in het in oktober nog 20 graden en in november rond het vriespunt. Belangrijk dus om verschillende items met elkaar goed te kunnen combineren.


Boxpakjes


stella jumpsuit; hier nog zonder drukkertjes

Boxpakjes zijn je niet vreemd en worden niet voor niets veel gebruikt voor baby's; geen last van opkruipende truitjes of afzakkende broekjes, makkelijk aan en uit te doen en eenvoudig te combineren met bijv. een lekker vestje. De volgende patronen heb ik gebruikt:


- Stella Jumpsuit van sofilantjes (8€): Deze jumpsuit heeft een ietswat baggy pasvorm en is goed te maken voor beginners. Voordeel: Ik vind het een fijn patroon, komt met uitgebreide handleiding en door het gebruik van verschillende soorten prints en stofjes heb je toch telkens het gevoel van een compleet ander rompertje! Nadeel: het patroon heeft weinig opties; een hack die je zelf zou kunnen toepassen is het toevoegen van ruffles aan de mouwen.

- Raglan romper Lowlandkids (9$): Mijn favoriet! Voordeel: duidelijke handleiding, goede pasvorm en maatvoering en eenvoudig te maken. Komt met diverse opties (hoodie, korte mouwen/pijpjes of lang) en staat zelfs leuk in grotere maten als speelpakje. Nadeel: de website werkt niet met ideal. Wel apple pay, paypal of creditcard.

Kiind jumpsuit (gratis): De kleinste maatjes zijn gratis! Voordeel: heeft sluiting tussen de benen en eenvoudig patroon. Nadeel: De hals heb ik zelf aangepast door iets uit te diepen en het werken met band bij de hals is iets lastiger dan het zetten van een boordje.

Daarnaast is er nog de Tiger Strampler (gratis) en de Jolly strampler (gratis) die je wellicht leuk vindt. Hier heb ik nog geen zelfgemaakt voorbeeld van momenteel.


Broekjes, shirtjes en truitjes.


overslagshirtje knippie + broekje oliver

Kun je natuurlijk nooit genoeg van hebben! In de kleinste maatjes heb ik de volgende patronen gebruikt:

- Wrap jacket lowland kids (9$): een overslagvestje met drukkertjes. Voordeel: Komt met veel opties (gevoerd, halsafwerking, capuchon) en heeft een erg fijne pasvorm! Geen ingewikkeld patroon en ziet er mooi en professioneel uit! Nadeel: zie hierboven, betalen op de website kan niet via ideal. Combineert ontzettend leuk met het volgende patroon;

- Lowland PJ-pants (7$): Dit patroon wordt as we speak vernieuwd. Het is een fijn patroon met inzetstuk wat nét dat beetje extra geeft aan een babybroekje. Zodra het nieuwe patroon online staat zal ik de link bijwerken.

- Lowland oversized hoodie (9$): Super tof en helemaal van nu! Voordeel: Super makkelijk patroon met leuke opties. Nadeel: Heeft geen drukkertjes aan de hals. Zelf heb ik deze pas gemaakt vanaf de maand 3-6 maanden. Heb deze gebruikt voor een leuke twinningset met zus!

- Oliver broekje (Gratis): Easy en leuk! Voordeel: super makkelijk, perfect voor restjes en snel klaar. Nadeel: De boordjes kloppen niet als je de instructie volgt. Zelf nameten dus en aanpassen!

- Emma en mona baby legging (gratis): Leuk aansluitend broekje. Voordeel: perfect voor restjes en makkelijk te maken. Nadeel: Geen.

- Baby sweater Mare (vanaf 62, gratis): Deze heb ik ditmaal niet gemaakt maar wel eerder. Fijn basic truitje met drukknoopjes. Voordeel: Makkelijk, duidelijke handleiding. Nadeel: drukknoopjes op de schouder maken kan de eerste keer uitdagend zijn!

- Dromenfabriek shirt (Gratis): De dromenfabriek biedt veel meer gratis patronen. Dit shirt heb ik gemaakt. Voordeel: eenvoudig patroon, duidelijke handleiding. Nadeel: ben geen grote fan van de pasvorm, maar dat kan uiteraard ook aan mijn (smal) kindje liggen!

- Knoopmutsje (Gratis): Deze knoopmutsjes heb ik ontzettend veel gemaakt! Voordeel: simpel en snel klaar, perfect voor restjes! Nadeel: De knoop legt wat lastig in stugge stof, dan kan je het bovenste stuk beste enkele centimeters verlengen.


Op de foto met het milk-setje heb ik een patroon gebruikt uit een knippie: een baby overslag vestje. Deze is als PDF online verkrijgbaar. Echter.. vond ik de wrap jacket van Lowland kids (versie zonder hoodie) mooier vallen!




broekje & shirtje van de droomfabriek

Er zijn nog véél meer leuke gratis en betaalpatronen, maar bovenstaande (en met name de serie van lowlandkids wegens de geweldige pasvorm en fijne patronen) heb ik zelf veel gebruikt.


TIP: werken met ribstof Family Fabrics: op mijn foto's zie je dat ik gewerkt heb met de 8x4 rib van family fabrics. Veel vragen zijn hier over gekomen gezien het een prachtig maar lastig stofje is. Verwerken op mijn lockmachine ging zonder problemen, maar mocht je nu naden op de naaimachine willen verwerken, dan raad ik aan om er óf bakpapier onder te leggen (zo schuift en rekt de stof niet uit!) of vlieselineband. Je kunt dunne vlieselineband kopen (ookwel naadband) wat er voor zorgt dat een stof mooi in vorm blijft .De meest ideale vlieseline vind ik die, die je in de wasmachine vervolgens wegwast. Je hebt een strak naairesultaat maar ziet uiteindelijk nergens restjes vlieseline! De patronen heb ik overigens zelf verder niet aangepast, dus geen maat groter/kleiner genomen wegens de rek.


Deel 2: Uitzet



Deze keer heb ik vrijwel dezelfde patronen en tutorials gebruikt als dat ik bij Lòren destijds heb gebruikt. Echter is de uitwerking nu niet in roze maar meer in zand en aardetinten. Hieronder even een opsomming met de linkjes naar de juiste pagina op mijn blog. Nog niet alles staat in de nieuwe kleurtjes op de foto, daar heb ik helaas nog geen tijd voor gehad.


Babynestje & figuren babygym

Link naar het Babynestje vind je hier. Een leuk project, zeker geschikt voor beginners. Wil je nu ook leuke vilten hangers zelf maken voor aan bijvoorbeeld een babygym? Klik dan even hier, daar staat ook nog een tutorial van op mijn blog!




Knuffelkonijntje




Dit schattige konijntje heb ik ook zelf gemaakt. Het patroontje kan je hier downloaden. De werkwijze staat er op het patroon bij. Let op; het nekje is erg smal, mocht je met een dikkere stof werken raad ik je aan om deze iets te verbreden en te verlengen, zodat je de knoop makkelijker kunt maken.



Hydrofieldoeken & een badcape.

Gemaakt van de meest zachte mousseline en terry cloth van Family fabrics.



Overige


Hieronder de linkjes naar overige handige tutorials, later vul ik deze lijst aan met nieuwe fotos!


Beddengoed: Lakentjes & Dekentjes.

Deze keer wegens tijdsgebrek zelf gekocht, maar evengoed leuk om zelf te maken! Perfect voor beginners. Kies hier voor 100% poplin katoen, wafelstof of Baby waffle. Ook kun je een lekkere warme variant maken met Teddy stof! Let er dan wel op dat de samenstelling voornamelijk uit katoen bestaat; dit is beter vocht- en warmteregulerend en erg belangrijk voor newborns!!


Op de commode

Hier kun je zelf eenvoudig een leuke doekjes-cover voor maken, mogelijk een luier-etui en natuurlijk een aankleedkussenhoes.

Deze keer heb ik een verschoonmandje met een rond kussen; hier heb ik zelf hoezen voor gemaakt deze keer door het kussen op papier over te trekken, 10 cm naadwaarde rondom toe te voegen en hier heel strak een elastiek aan vast te locken. Simpel maar doeltreffend!


Nog meer maken?


oversized hoodie & PJ pants van lowlandkids

wrap jacket met capuchon, oversized hoodie& PJ pants lowlandkids

oliver broekje + oversized hoodie

Nog meer zin en tijd om zelf aan de slag te gaan? Wanneer je op mijn menuknop drukt met gratis naaipatronen, vind je nog veel meer leuks waar je voorlopig wel zoet mee bent! Een boxkleed, wagenspanner, wikkeldeken. Maar ook nog leuke andere patronen en tips om zelf de leukste items voor je mini te maken!


Daarnaast zeker ook op mijn instagram (@Ell.Mini) kijken; hier benoem ik per foto altijd erg specifiek welk patroon is gebruikt, welke stoffen en welke mogelijke aanpassingen.

Nu ga ik verder heerlijk genieten van mijn zwangerschapsverlof; ik zal minder online zijn en het zal dus even duren voordat je antwoord krijgt op je vragen. Desalniettemin wens ik jullie veel creatief DIY plezier en kijk ik er al naar uit om straks alle creaties weer voorbij te zien komen!


Liefs, Ellen









5.438 weergaven

コメント


bottom of page