Benodigdheden:
​
-
Een naaimachine
-
0,5 m Tricot of French Terry, het liefst in twee verschillende kleurtjes.
-
een aantal knopspelden
-
patroonpapier
-
een tekenpotlood. Nog beter is een krijtpotlood, speciaal voor stof.
-
stofschaar
-
naaigaren in een kleur die past bij je stofje
-
Een basic patroon van een tuinbroekje. Dat kan je hier downloaden*in maat 56, 62 en 68.
*Credits voor het patroon gaan naar tigerlilly.de
Pimp een tuinbroekje
Moeilijkheidsgraad:
​
Dit is nu een voorbeeld hoe je een eenvoudig patroon kan aanpassen naar een specialer model. Echt moeilijk is het niet, wat extra geduld is wel wenselijk. Als je de ruffel-bandjes weglaat en deze vervangt door smalle bandjes, is deze salopette overigens ook prima geschikt voor hippe baby-boys!
Nog een tip vooraf:
​
-
In deze tutorial werk ik met een soort jacquard geweven stof (= wat dikker). Doordat ik de voering van een ander materiaal (tricot) heb gemaakt was het af en toe wat lastiger werken. Ik raad daarom aan om twee dezelfde stofsoorten te gebruiken, dit geeft het netste effect!
-
Mocht het woord 'beleg' nieuw voor je zijn: dit betekent simpelweg het lapje stof wat je aan de binnenkant bevestigt zodat dit er netter uitziet.
-
De belichting op mijn tuotorial-foto's is niet super mooi deze keer: het was al avond.. vandaar dat ze wat minder helder zijn!
Let's get it started!
​
Stap 1: Print het patroon in gewenste maat uit. Je knipt de onderdelen uit en plakt deze aan elkaar. Nu ga je het overtrekken op patroonpapier. Echter, je tekent het net iets anders over: Bij de voorkant haal je het stuk van de bandjes eraf, je trekt als het ware dus een rechte lijn aan de bovenkant. Van de achterkant haal je ook een stuk af, ik heb tot mouwhoogte afgetekend. Op de afbeeldingen hiernaast zie je met stippellijn aangegeven wat ik bedoel.
​
Stap 2 (foto 1 t/m 4) Je knipt de onderdelen uit de stof. Zoals je ziet bij foto 1, heb ik bij de achterkant een flink stuk aan de bovenkant extra geknipt. Dit komt omdat ik hier straks een stuk elastiek in wil gaan zetten. De naadwaarde bij de pijpjes heb ik minimaal gelaten; het broekje is vrij wijd, ik vind het zelf mooier wanneer ik dit wat smaller maak. Als je wel een wat wijder broekje wilt, kun je hier ook 1 cm naadwaarde aan knippen!
Bij foto 3 zie je dat er een lijn op het patroon staat waar staat 'belëg'. De bovenkant van het voorpand knip je nog een keer uit(eventueel uit een ander stofje, zoals ik heb gedaan). Dit beleg gaan we dadelijk eerst vastnaaien zodat je ook een mooi stofje ziet wanneer je 'in' het tuinpakje kijkt.
​
​
Stap 3 (foto 5 & 6) :Je legt nu het beleg en de voorkant van je tuinpak met de goede kant op elkaar. Je speldt de zijkanten vast en naait dit vervolgens netjes met een stretch steek dicht. Naai zo dicht mogelijk tegen de zijkanten aan. Wanneer je klaar bent draai je de stof weer binnenstebuiten. Je ziet nu dat je een mooie binnen- én buitenkant hebt! Nu je dit gedaan hebt kun je naar de volgende stap: het vastmaken van de voor en achterkant.
​
​
Stap 4 (foto 7) : Naai een tunnel voor de elastiek. De elastiek trek je er makkelijk doorheen met behulp van een veiligheidsspeld. Belangrijk is nu het volgende: Je gaat bij Stap 5 (foto 8 t/m 11)de zijkanten dichtnaaien, maar laat aan één kant het stuk waar de elastiek uitsteekt open, naai dit nog niet vast!
Op foto 12 zie je mij een hulpmiddel gebruiken; soms kruipt stof een beetje. Door bijvoorbeeld het gebruik van dit kwastje kan ik mijn stof beter onder de voet van de naaimachine leiden, zonder dat ik daar met mijn vingers in de buurt hoef te komen. Wel zo veilig :)
​
Stap 6 : Het maken van de ruffle-bandjes. Meet op hoelang het bandje moet zijn. Vervolgens knip je de onderdelen die je ziet op foto 13: 4 stroken met een breedte van 2cm en de lengte die je nodig hebt voor het tuinpakje (meet de bandjes van het rugstuk naar de voorkant).
2 stroken waar je de ruffels van gaat maken. Deze strook is ongeveer 2 keer zo lang, gezien je deze geplooid gaat opspelden.
Wat handig is; iedere lap stof heeft een kant die al afgewerkt is. Wanneer je een stof hebt die rafelt, kun je mooi deze rand gebruiken zodat je ruffle netjes is afgewerkt. Op foto 14 zie je wat ik bedoel!
Stap 7 (foto 15): Naai nu een kant van de stroken vast (Let op! leg weer eerst de goede kant op elkaar, je vouwt namelijk je strook nog om!
​
Stap 8 (foto 16 & 17) : je vouwt nu het lapje wat je bij stap 6 hebt gemaakt open en speld de stof geplooid tegen het midden vast. Het mooiste effect krijg je als je alle plooitjes naar dezelfde kant legt. De afstand is ongeveer 1,5 cm tussen elke plooi. Je ziet op foto 17 hoe het er uitziet als je het lapje omdraait.
Tot slot stap 9 (foto 18): Je vouwt in feite nu het bandje 'dicht'. Door het randje netjes naar binnen te vouwen en vervolgens zo dicht mogelijk op de rand te stikken, zie je de plooitjes netjes uit je bandje komen! Kijk goed naar foto 18, dan begrijp je wat ik bedoel.
​
​
Stap 10 : Nu de bandjes klaar zijn, maak je ze vast aan je pakje. Speld ze aan de bovenkant vast. Hier naai je vervolgens met een brede siersteek overheen, vlak naast de rand. Nu steekt er niets uit en is het netjes afgewerkt. Het mooiste effect krijg je als je in een kaarsrechte lijn van links naar rechts stikt, gezien je de lijn aan de voorkant ook ziet.
Opmerking: terwijl ik hier mee bezig was besefte ik mij dat het nóg netter was, wanneer ik de bandjes tussen het beleg en de voorkant vast zou stikken. Dit betekent dat je bij stap 5 aan de bovenkant de stof open laat, en deze na het plaatsen van de bandjes dicht naait!
Stap 11 (foto 15): Meet het midden uit en stik hier ook de bandjes vast. Let op dat je ze onder de elastiek vastnaait, niet op de elastiek!
​
Stap 12 (foto 16 & 17 ): De onderkant werk je netjes af met boordjes. Als je dit niet eerder hebt gedaan, in mijn tutorial van de baby-bagyy-pants leg ik uitgebreid uit hoe je boordjes op maat kunt maken en hoe je deze vaststikt.
Stap 13 (foto 18): de laatste stap alweer! De elastiek steekt nog uit aan de zijkant. Deze trek je aan naar wens, zodat het lijfje mooi strak spant wanneer je babytje het tuinbroekje draagt. Verdeel de plooitjes netjes over de stof. Stik (aan de binnenkant natuurlijk!) het laatste stukje zijkant netjes dicht en knip de elastiek vlak langs de kant af. Klaar!!
​