Teddy-Gilet
Benodigdheden:
​
-
Ik heb deze tutorial volledig met de naaimachine gemaakt.
-
De materialen staan op het boodschappenlijstje. Let op, twijfel je? Of maak je een grotere maat? Bestel dan wat ruimer! We hebben getest tussen maat 74 en 122. Hier vind je een overzicht van alle opties.
-
Een basis patroon van een longsleeve of sweater. Ik gebruikte het gratis patroon van Ester en Ebbe.
-
De basisblog van een gilet. Je gebruikt alleen deel 1: het patroon tekenen voor het gilet. Deze blog is ook van mij afkomstig maar vind je op de Bernina website. Laat je niet afschrikken; dit is erg eenvoudig!
Hippe boho-look
Moeilijkheidsgraad:
​
Je ziet ze overal; bodywarmers van wol of teddystof met een stoere bies en grote houtje-touwtje knopen. Ik raakte geinspireerd en heb er ook eentje gemaakt. Wat blijkt? Met wat geduld kun je dat prima zelf maken en is het zelfs een erg leuk project!
Nog een tip vooraf:
​
-
Wil je de gilet wat stijver? Dan kun je hem eventueel verstevigen met vlieseline. Verwerk dit tussen de voering en de buitenstof in!
-
Rijgen duf en onnodig? Vind ik vaak wel, maar geloof me, om nette knopen te krijgen is dit écht noodzakelijk (ik spreek uit ervaring....)
-
Een tricot voering maakt de gilet wat zachter, poplin maakt hem wat stijver.
-
Wil je een leuk bijpassend jurkje maken? Kijk dan even onder aan deze pagina voor meer informatie.
Benodigdheden:​
1. LET OP: met deze hoeveelheden is een gilet getest van maat 92 en maat 122. Maak je een grotere maat? Dan raden we je aan om wat ruimer stof te bestellen.
2. Je hebt ook voering nodig. Dit kan van elk type gewenste stof. Bestel hier ook 0,5 meter van! Ik koos voor tricot (lekker zacht) maar je kunt ook gaan voor katoen of french terry bijvoorbeeld. Ook canvas is een optie; je gilet wordt dan wat stijver.
3. De knopen maak je zelf; je bestelt dus losse knopen en maakt met het touw en de scuba stof zelf de sluiting helemaal. Zie blog voor werkwijze!
Let's get it started!
Stap 1:
Teken het patroon uit. Ik heb de voorkant van dit gilet iets minder rond gemaakt. Dit kan je naar eigen smaak en inzicht doen. Als je een stukje wilt colorblocken (andere kleur teddy inzetten) dan kan je een stukje patroon losknippen. Let er op dat je dan wel extra naadwaarde toevoegd zodat je het weer aan elkaar kan zetten en de pasvorm niet kwijt raakt! Tijdelijk kan je op de website bij stoffentijd een hoeveelheid van 0,25 cm bestellen, dus je kunt losgaan haha!
​
Stap 2:
Knip de patronen uit de stof. Dit doe je twee keer; 1 x in de teddy stof en 1 x in de voeringsstof. Je kunt het gilet in principe voeren met elke stof naar keuze. Ik koos voor een lieve zachte tricot, maar een gewassen katoen of poplin zou ook niet misstaan!
​
Stap 3:
Naai de giletjes; stik het schouderpand en de zijpanden vast. Let op; je maakt de twee giletjes nog niet aan elkaar vast!
​
Stap 4:
Je hebt nu twee losse giletjes. Als je een zakje wil toevoegen doe je dat nu (werkwijze; knip de vorm en werk de bies af zoals verder te zien in deze tutorial.) Ook de knopen moeten we nu aan de teddystof gaan toevoegen zodat je geen naadjes ziet aan de binnenkant van het gilet. Bepaal de vorm van je knoop (bevestigingslapje? Ik weet niet hoe het heet!) en knip deze vier keer uit. Ik heb deze verstevigd met plakvlieseline zodat het wat beter blijft zitten en net wat stijver wordt. Plaats op de gilet op plek naar keuze. Knip voldoende koord af en maak hier lusjes van. Met of zonder de knoop eraan. Leg deze er onder. Nu rijg je (met naald en draad) alles grof op de plek vast, zodat het niet verschuift wanneer je zo gaat stikken onder de machine.
​
Stap5:
Bevestig de optionele zak en de knopen. Het makkelijkst werk je door eerst de touwtjes vast te naaien (met de hand) en daarna met de machine het stukje van de suede stof. De hoekjes krijg je mooi strak door hier de naald in de stof te laten staan, voetje omhoog en stof te draaien. Op de foto's zie je dat ik eerst een ronde vorm heb uitegprobeerd, echter kreeg ik dit niet naar mijn zin, dus ben uiteindelijk voor een driehoek gegaan.
​
Stap 6:
Let de giletjes in elkaar. je ziet van zowel de teddy stof als de voering nu de goede kant. De gestikte naden leg je dus op elkaar. Speld het armsgat, de hals en de voor en achterkant goed tegen elkaar. Met een grote steek ga je nu alle randen langs zodat je gilet aan elkaar vast zit. Het klopt dus dat je hier de naad gewoon ziet!
​
Stap 7:
Iedere naad gaan we afwerken met de scuba suede. Hiervoor knip je eerst flink wat repen. De repen zijn zo'n 4 á 5 cm breed. De werkwijze is hetzelfde als met bias band. Mocht je dit nog nooit gebruikt hebben dan lees goed de volgende stappen door en bekijk de fotos.
​
Stap 8:
Leg de strook stof aan de binnenzijde van je gilet. Leg de goede kant op de voering en leg de rand op de naad waar je de giletjes aan elkaar hebt gestikt. Je gaat zo de hele zijkant af en terwijl je stikt trek je zachtjes aan de suede stof.
Wanneer je helemaal rond bent, draai je de gilet om en vouw je de stof dubbel om de rand heen. Je ziet nu dus een mooie rand ontstaan aan de buitenzijde van je gilet. Speld deze goed vast en stik vlak langs deze rand de afwerking netjes vast.
TIP: wanneer je twee stukken achter elkaar moet gebruik zorg dan voor een klein stukje overlap! Je krijgt dan geen gat. Scuba Suede rafelt niet dus je hoeft niet een extra stuk naar binnen te vouwen o.i.d.
​
Klaar! Dit viel niet tegen, toch? Deze gilet is makkelijk te maken en zowel leuk voor jongens als voor meisjes. Leef je uit met verschillende kleuren teddy, colourblocken, knopen en afwerking en voor je het weet heb je een hele serie gemaakt. Deel je het resultaat met me? Leuk!
Wil je de bijpassende jurk maken die ook op de foto staat? Ga dan naar deze link.
Je komt uit op de Spaanse website Ohmotherminediy.com. Deze kan je via een laptop vertalen. Zodra je een account hebt gemaakt kan je het patroon gratis downloaden en met de gratis video tutorial de jurk volledig maken.
Ik kan je helaas niet helpen met het inloggen/downloaden op deze pagina; zoek even een handig iemand in de buurt als je er niet uitkomt!
​
​
​